Fundatia Culturala „Nicolae Mantu” Galati este beneficiara a contractului de finantare nerambursabila semnat cu Ministerul Culturii pentru implementarea proiectului „Tabara de sculptura in metal Galati, Editia a VII-a”.

Fundatia Culturala „Nicolae Mantu” este o organizatie neguvernamentala de interes comunitar, avand drept scop dezvoltarea vietii culturale si a artei plastice in zona de sud-est a tarii, promovarea valorilor cultural-artistice si perfectionarea artistilor si personalului tehnic pe meserii specifice domeniului artistic, stimularea si sustinerea financiara a tinerelor talente artistice, promovarea repertoriului si a valorilor artei plastice si culturii romanesti, in tara si peste hotare, dezvoltarea relatiilor culturale in cadrul regiunii „Dunarea de Jos” si in spatiul european, sustinerea morala si financiara a artistilor pensionari.

Prin organizarea de evenimente punctuale sau permanente in domeniul artelor vizuale, marea lor majoritate desfasurandu-se in Galeria de Arta „Nicolae Mantu” sau in Spatiul cultural deschis „Nicolae Mantu” din Corpul D al Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” Galati, Fundatia isi indeplineste menirea de a contribui la educatia publicului larg si in special a tinerilor, la cresterea accesului si a contributiei acestora la realizarea de acte de cultura intr-o epoca a Internetului si a aplicatiilor mobile.

In anul 2011 a organizat editia I a Workshop-ului national de sculptura si editia a II-a Workshop-ului de Arta Urbana „Alandala” si, incepand cu anul 2012, a initiat sau este partenera in evenimente artistice organizate cu frecventa anuala:
• Salonul de iarna al As. U.A.P. din Galati
• Expozitia colectiva a Filialei U.A.P. Braila
• Expozitia colectiva a Filialei U.A.P. Galati la Caminul Artei – Bucuresti
• Expozitia permanenta dedicata orasului Galati Florian Doru Crihana
• Expozitia colectiva „Rural si Urban”
• Atelierul absolventilor Pictura – Grafica – Sculptura.

Prin contributia pe care si-a adus-o la organizarea Editiei a VI-a a Taberei de sculptura in metal dupa o intrerupere de 15 ani, Fundatia a fost parte a unui proiect prin care s-a reluat o traditie a municipiului Galati, multe dintre lucrarile realizate de catre artistii participanti facand parte din arhitectura urbana a orasului.

Fundatia poarta cu mandrie numele lui Nicolae Mantu, reprezentant de marca al artelor plastice romanesti si ctitor al miscarii artistice galatene.
Pictorul si graficianul Nicolae Mantu s-a nascut pe 24 aprilie 1871, intr-o casa situata astazi pe strada Al. I. Cuza. Provenea dintr-o familie de negustori, tatal sau fiind chiar unul din dintre Primarii Galatiului.

A urmat cursurile primare in orasul natal si apoi Scoala Comerciala Superioara „Alexandru Ioan I”. Din 1890 a fost student al Scolii de Belle- Arte din Bucuresti, pe care a absolvit-o, patru ani mai tarziu, cu medalia „Honoris causa”. In perioada 1899- 1912, in mai multe etape, s-a perfectionat la Academia de Arte Frumoase din Munchen, unde s-a specializat in pictura animaliera, obtinand numeroase distinctii si premii. A revenit in 1913 in Galati, orasul unde si-a petrecut de altfel aproape intreaga viata.

Nicolae Mantu

Artist 1871-1957

Despre Nicolae Mantu

„Absolvent al Scolii Comerciale Superioare „Al. I. Cuza” din Galati, în 1882, Mantu a absolvit Scoala de Belle Arte din Bucuresti, cu medalia „Honoris Causa”, apoi a urmat Academia de Arte Frumoase din München, obtinand, în 1905, „Diploma atelierului de compozitie”. Pictor animalier (pictorul Spirescu explica elevilor cat de greu este sa prinzi expresia unui necuvantator), a fost si caricaturist, la „Adevarul”, „Adevarul politic”, „Belgia Orientului”, „Furnica”, „Patriotul”, „Dimineata” si „Moftul roman” al lui Caragiale.” – Viata Libera Galati

Desenele sale satirice cu tenta sociala au aparut, incepand cu 1894, in majoritatea publicatiilor importante ale vremii, printre care „Adevarul”, „Dimineata”, „Patriotul”, „Moftul Roman”, „Mos Teaca” sau „Furnica”. Din 1911 a participat la expozitiile organizate de „Timerimea Artistica”, unde a fost o prezenta constanta timp de mai multe decenii. In timpul Primului Razboi Mondial s-a aflat pe front, desenele sale cu scene de lupta ilustrand ziarul „Romania”. A fost prezent, de asemenea, cu numeroase expozitii personale sau de grup la Galati sau Bucuresti, pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Implicat activ in viata orasului Galati, Nicolae Mantu a fost membru in Consiliul Municipal, vicepresedinte al Societatii Culturale „V.A. Urechia” si promotor al strangerii de fonduri pentru construirea bibliotecii municipale (cladirea de astazi a Teatrului Dramatic). In 1951 a fondat Cenaclul Artistilor Plastici, nucleu din care s-a dezvoltat actuala filiala locala a Uniunii Artistilor Plastici.

Nicolae Mantu a murit in orasul natal, pe 8 septembrie 1957.
Comunitatea locala mentine vie amintirea creatorului miscarii artistice din Galati, purtandu-i numele o strada din Micro 13, Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Micro 19; Galeriile de Arta „Nicolae Mantu” din Galati si Fundatia culturala „Nicolae Mantu” ii duc mai departe mostenirea prin sustinerea si promovarea culturii si a artistilor galateni.

Doresti organizarea Taberelor de Sculptura in Metal, pe viitor ?

Doneaza